aaa
rss

Over het Sociaal Huis/OCMW

Geschiedenis : van OCMW naar Sociaal Huis

1977 : oprichting van het OCMW in Kuurne, toen nog gelegen op het Marktplein 9.

1986 : verhuisde het OCMW naar de Gasthuisstraat 16.

Het OCMW bestond enkel uit de sociale dienst en de administratie. De welzijnsdienst vond je in het gemeentehuis. Het werd voor de burger steeds moeilijker om precies te weten waar hij terecht kon met zijn vraag rond welzijn. Vandaar beslisten de gemeente Kuurne en het OCMW om samen te werken en een Sociaal Huis op te richten.

2002 : het OCMW en de gemeentelijke welzijnsdienst verhuisden naar een nieuw gebouw in de Kortrijksestraat 2, het Sociaal Huis.

2007 : het OCMW verwierf het toenmalige politiekantoor 'Erf 7'. Hierin werd de speel-o-theek ondergebracht en later in 2009 de openbare computerruimte.

2011 : het OCMW huurde het pand in Ter Groenen Boomgaard 23 met de bedoeling dit later uit te bouwen tot lokaal dienstencentrum. De diensten 'thuiszorg en ouderenzorg' verhuisden naar Ter Groenen Boomgaard. De vrijgekomen ruimte in het Sociaal Huis werd ingenomen door het werkwinkelpunt, waar ook PWA zijn plaats heeft.

November 2011 : de openbare computerruimte verhuisde van het Erf 7 naar de Kasteelstraat 70, dankzij het grote succes. Iedereen kan er gratis en op eigen tempo kennismaken met de mogelijkheden van de computer. Er zijn 5 computers, een printer en een scanner ter beschikking.  Er zal ook altijd iemand aanwezig zijn om je te helpen.

Doelstelling van het Sociaal Huis :

  • een eigentijdse sociale dienstverlening verstrekken vanuit een centraal aanspreekpunt, op maat van Kuurne
  • het afstemmen van het lokaal sociaal beleid van gemeente en OCMW
  • het aanbieden van een éénloketfunctie, het eerste aanspreekpunt voor alle welzijnsthema's
  • laagdrempelig
  • ruime openingsuren
  • efficiënte inzet van mensen en middelen